Blog

Wat is een nikah? Betekenis en hoe het gaat

people sitting on chairs near brown wooden house under white clouds during daytime

Het is inmiddels al meer dan bekend dat Nederland als multicultureel kan worden beschouwd. Door van allerlei zaken als arbeidsmigratie, vluchtelingen en expats, bestaat het ‘oud Hollandse’ eigenlijk niet meer. En weet je wat, we zijn er content mee. De invloeden uit andere culturen hebben ons al zó veel gebracht. Waarom er dan moeilijk over doen, terwijl we het ook gewoon kunnen accepteren?

Anyway, dat we bijvoorbeeld bekend zijn met het eten uit de Chinese en Thaise cultuur, betekent nog niet dat we al hun tradities herkennen en begrijpen. Een voorbeeld daarvan, weliswaar uit de Islamitische cultuur, is ‘Nikah’. Het ziet er uit als een feestje, maar wat wordt er nu eigenlijk gevierd. Waar komt het begrip vandaan en hoe wordt het in werking gesteld? Lees antwoorden op deze vragen en nog veel meer in deze blog.

De betekenis van een Nikah

Een ‘nikah’ is een islamitisch huwelijksceremonie die de wettelijke en religieuze vereniging van een man en een vrouw markeert. Tijdens de nikah worden de bruid en bruidegom bevestigd als wettige partners volgens de islamitische wet. De ceremonie omvat het uitspreken van de geloften in aanwezigheid van getuigen en een islamitische geestelijke, gevolgd door het uitwisselen van geschenken en het betalen van een bruidsschat door de bruidegom aan de bruid. Het is een belangrijk ritueel in de islam en markeert het begin van een leven samen volgens de islamitische normen en waarden. Weet overigens wel dat er officieel gezien geen likah kan plaatsvinden als het stel nog niet burgerlijk gehuwd is. Bovendien is wordt in Nederland dit islamitische huwelijk nog niet erkend, wat het allemaal nog wat ingewikkelder maakt.

Het belang

Het huwelijk in de islam wordt gezien als een spirituele reis waarbij twee individuen samenkomen om hun geloof te versterken. De Nikah vertegenwoordigt de verbintenis tussen twee zielen voor het aangezicht van Allah. Daarnaast heeft het huwelijk ook een sociale betekenis. Het versterkt namelijk de banden tussen families en draagt bij aan de stabiliteit in de samenleving. Bovendien is het volgens de profeet Mohammed zo dat je met een huwelijk al de helft van je geloof uitoefent. Je zou dan geen wandaden meer plegen.

Nikah in uitvoering

In principe kan een huwelijk niet plaatsvinden, voordat er aan een aantal voorwaarden is voldaan. Zo begint het allemaal bij een soort verloving. Vanaf dit punt moeten zowel bruid als bruidegom instemmen met hun huwelijk. Met andere woorden: beide moeten het er mee eens zijn te trouwen. Dit maakt misschien het uithuwelijk wat moeilijker. Verder geldt:

  • Wali
    De Wali is de persoon die de bruid ‘weggeeft’ aan de bruidegom. Geregeld is dit de vader van de bruid, maar als deze niet beschikbaar is wordt ook nog weleens de grootvader aangesteld.
  • Getuigen
    Volgens de Shari`ah dienen er minimaal 2 getuigen aanwezig te zijn. Vaak zijn dit twee mannen, maar een van de twee kan niet de Wali zijn. Je ziet geregeld dat bijvoorbeeld broers van het echtpaar worden uitgekozen om deze rol op zich te nemen.
  • Bruidsschat
    In de westerse huwelijken wordt er nog weleens gegrapt over een bruidsschat, maar in dit geval is het wel degelijk een ding. Het is ook wel bekend als ‘Mahr’ en is een geschenk dat de bruidegom aan de bruid geeft als een teken van zijn toewijding. In de Islamitische geschriften staat hierover:
    En geef de vrouwen (met wie jullie trouwen) hun (verplichte) bruidsschatten als geschenk (van harte). Als zij dan uit welbehagen iets daarvan aan jullie teruggeven, eet dan ervan en geniet zonder vrees voor de gevolgen (aangezien Allah het toegestaan heeft gemaakt).” [Soerat an-Nisaa : 4.]

De uitvoering van een Nikah (huwelijkse ceremonie) gebeurt dus niet zomaar en is zeker een serieuze aangelegenheid.

De ceremonie

Als alles is geregeld, is het tijd voor de ceremonie. Ook hier is een aantal interessante dingen over te vertellen. Zo wordt de eigenlijke ceremonie geleid door een imam. Het omvat het voorlezen van passages uit de Koran en het uitspreken van huwelijksgeloften. Interessant is dat op zo’n moment ook nóg een keer door de getuigen wordt gevraagd of de bruid en bruidegom echt getrouwd willen worden. Mocht het antwoord hierop ‘ja’ zijn, dan volgt het echte jawoord.

De huwelijksakte wordt ondertekent, waar vaak ook de bruidsschat in wordt gemeld. Deze dient door zowel getuigen als het bruidspaar te worden ondertekent. Als alles helemaal klaar is, kan er worden geweest. Maar, zoals we al eerder zeiden, een Nikah kan alléén plaatsvinden als het bruidspaar al eerder voor de wet is getrouwd.

Het feest

Vanaf het punt dat het jawoord is gegeven, wordt er vaak overgegaan op een feest. Hoe dat feest wordt gevierd, hangt een beetje af van de tradities binnen de families. Sommige huwelijken zijn nog erg klassiek en dan zullen bijvoorbeeld de mannen en vrouwen op twee verschillende plekken het feest vieren. Bij de meer ‘modernere’ huwelijken is het simpelweg een mix. Echter wordt in de meeste gevallen nog steeds het feest georganiseerd door de familie van de bruidegom. Met een grote maaltijd en de meest prachtige outfits, geschenken en aankleding van de ruimte, is dit absoluut geen goedkoop grapje.

Conclusie

In dit artikel hebben we de betekenis van een Nikah en het verloop van deze traditionele islamitische huwelijksceremonie besproken. Het is belangrijk om te begrijpen dat de Nikah niet alleen een spirituele verbintenis vertegenwoordigt, maar ook sociale verantwoordelijkheid en tradities omvat. In een steeds veranderende wereld past de Nikah-ceremonie zich aan en evolueert mee met de tijden, terwijl de essentie van de verbintenis behouden blijft.

We zijn benieuwd of een dergelijke ceremonie ook ooit de erkenning van een huwelijk tussen twee gelijke genders zal hebben, al vragen we ons dit zeer af. In ieder geval kiezen steeds meer paren (man-vrouw) er wel voor om de traditionele rolverdeling wat te herzien. Er wordt gestreefd naar meer gendergelijkheid.