Blog

M.J. Arlidge volgorde boeken + beste boeken

En we gaan nog niet naar huis 
Nog lange niet, nog lange niet
En we gaan nog niet naar huis
Want moeder is niet thuis

Inderdaad, klinkt als een onschuldig kinderliedje. En, in tegenstelling tot het kinderliedje genaamd ‘Iene miene mutte’, is het dat ook. Echter doet de ‘nog lange niet’ sommige mensen óók aan wat anders denken. Dat is, natuurlijk, niks anders dan de titel van de boeken van M.J. Arlidge. Hoe dat precies zit, in welke volgorde je de boeken dient te lezen, wat zijn beste boeken zijn en nog veel meer andere informatie, lees je in deze blog. We zullen je eveneens voorzien van wat informatie over de schrijver zelf en over de reden waarom de boeken zo heten. Lees je gauw verder? Dan kan je straks al overwegen of je deze boeken ook wil lezen of niet.

Wie is M.J. Arlidge?

Matthew Arlidge is een getalenteerde Britse auteur die bekend staat om zin meeslepende thriller- en misdaadromans. Met een achtergrond in het schrijven voor televisieprogramma’s, heeft Arlidge een unieke stijl ontwikkeld. Gelukkig voor hem (en al zijn lezers) is dit erg aangeslagen bij lezers van over de hele wereld. Het meest bekend is hij overigens geworden door zijn Helen Grace-serie. Of te wel, de boeken met de, in het Nederlands, kinderlijke liedjes/ uitspraken als titel. We hebben het hele overzicht voor je op een rijtje gezet.

Helen Grace-serie

In principe hoef je de boeken niet op volgorde te lezen, maar het is wel leuk om te doen. Op die manier zie word je allereerst geïntroduceerd met het hoofdpersonage uit de serie, Helen Grace, en zie je hoe zowel haar karakter als de schrijfstijl van Arlidge zelf ontwikkelt. In de serie volg je overigens inspecteur Helen Grace, wie misdaden oplost in Southampton. Elk boek belicht een nieuwe zaak vol spanning en plotwendingen, waardoor lezers op het puntje van hun stoel blijven zitten. De personages zijn complex, de plots zijn meeslepend en de onthullingen zijn verrassend. Een echte must-read voor liefhebbers van spannende thrillers. De volgorde waarin de boeken zijn uitgebracht? Zie maar eens de lijn hieronder.

  1. Iene miene mutte
    Engelse titel: Eeny meeny
    Publicatie: 2014
  2. Piep zei de muis
    Engelse titel: Pop goes the weasel
    Publicatie: 2014
  3. Pluk een roos
    Engelse titel: The doll’s house
    Publicatie: 2015
  4. Klikspaan
    Engelse titel: Liar liar
    Publicatie: 2015
  5. Naar bed, naar bed
    Engelse titel: Little boy blue
    Publicatie: 2016
  6. Wie niet weg is
    Engelse titel: Hide and seek
    Publicatie: 2016
  7. Klein klein kleutertje
    Engelse titel: Love me not
    Publicatie: 2017
  8. In de maneschijn
    Engelse titel: Down to the woods
    Publicatie: 2018
  9. Nog lange niet
    Engelse titel: All fall down
    Publicatie: 2020
  10. Niemand zeggen
    Engelse titel: Truth or dare
    Publicatie: 2021
  11. Kom eens gauw
    Engelse titel: Cat and mouse
    Publicatie: 2022

Overigens hebben de boeken van M.J. Arlidge kinderliedjes als titels, omdat ze een contrast creëren met de duistere en spannende inhoud van de verhalen. Deze keuze kan de lezer verrassen en intrigeren, en tegelijkertijd een bepaalde sfeer van onschuld en bekendheid oproepen. Het gebruik van bekende kinderliedjes als titels kan ook een element van herkenning en nieuwsgierigheid toevoegen aan de boeken. En, ook alvast een spoiler: vaker dan eens heeft de titel wel degelijk iets te maken met de inhoud/ de afloop van het verhaal…

Standalones

Naast de Helen Grace-serie, heeft M.J. Arlidge nog meer boeken geschreven. Zo heeft hij een aantal standalones uitgebracht, evenals een aantal korte verhalen (dat in verband staat met de serie. Een standalone is trouwens, for your information, een op zichzelf staand boek dat niet deel uitmaakt van een serie. Het verhaal wordt in één boek verteld, zonder dat er vervolgdelen zijn die het verloop van het verhaal voortzetten. In ieder geval betreft het de volgende boeken:

  • Kom je spelen?
    Engelse titel: A gift for dying
    Publicatie: 2019
  • Wat jij niet ziet
    Engelse titel: Love is blind
    Publicatie: 2021 (spannend boekenweekgeschenk)
  • Oog om oog
    Engelse titel: Eye for an eye
    Publicatie: 2023

en de Helen Grace-extra’s:

  • Alles in de wind (ebook)
    Engelse titel: No way back
    Publicatie: 2016
  • Schuitje varen
    Engelse titel: Running blind
    Publicatie: 2017
  • Twee kleine visjes
    Engelse titel: No way back & Running blind

Beste boeken van M.J. Arlidge

We eindigen deze blog met de beste boeken van M.J. Arlidge. Althans, dat is de bedoeling. Echter vinden we dit een heeeeeeeeeele moeilijke vraag om te beantwoorden Echt een hele moeilijke. En dus is de vraag of we dat dan ook gaan doen. Maar goed, jij vraagt, wij leveren en dus zouden we het houden op Iene miene mutte. Did we say that for real? Yes, we did. Het is een bestseller, het is het eerste boek uit de serie die voor geweldig veel succes zou zorgen en wat dat betreft een geschenk uit de hemel voor alle fans van M.J. Arlidge. We hopen dat je het met ons eens bent (want ja, we hebben dat boek inderdaad gelezen, echt waar!!!) en horen graag als het anders is.

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat de keuze van M.J. Arlidge om te gaan schrijven een fantastische is geweest. Al bijna een decennium lang mogen we we genieten van zijn schrijven en in het bijzonder natuurlijk van de Helen Grace-serie. Of hij nog z’n leven lang blijft schrijven, weten we natuurlijk niet. Tenminste, dat zal hij zelf waarschijnlijk ook niet weten. Nou ja, we proosten alvast op nog de publicatie van nog meer boeken!