Beauty & FashionBlogHealthLifestyle & Trends

Dermaplaning nadelen: is het aan te raden?

a woman getting her hair cut by a hair stylist

De afgelopen jaren vliegen de soorten huidbehandelingen je om de oren. Het wordt steeds populairder en overal wordt wat aangeraden. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor van allerlei crèmepjes, waar dan ook steeds meer kritiek op is. Met name bij jonge meiden die van allerlei producten opsmeren, terwijl dat vaak helemaal niet nodig is en zelfs schadelijk kan zijn.

Anyway, terug naar de huidbehandelingen. Huidbehandelingen welke worden ingezet om een zo glad en stralend mogelijke huid te krijgen. Een voorbeeld van zo’n populaire behandeling is dermaplaning. Hoewel de procedure veel voordelen zou hebben, is het van cruciaal belang om je te realiseren van welke mogelijke nadelen en bijwerkingen ermee gepaard kunnen gaan. In deze blog bespreken we daarom de nadelen van dermaplaning. We vertellen je eveneens waarom je voorzichtig dient te zijn bij het overwegen van deze behandeling.

Wat is dermaplaning?

Voordat we ingaan op de nadelen, zullen we kort uitleggen wat dermaplaning eigenlijk is. Dermaplaning is een cosmetische procedure waarbij een getrainde professional met behulp van een steriel chirurgisch mesje de bovenste laag dode huidcellen en fijne donshaartjes van het gezicht schraapt. Dit proces resulteert in een gladdere, zachtere huid en verbetert de opname van huidverzorgingsproducten. Je make-up zou mooier zitten, je natural glow krijgt een boost en skincare-producten kunnen dus beter werken.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, groeien de haartjes op je gezicht niet donker terug. Dat komt omdat het een heel ander soort ‘haar’ is die je weghaalt dan bijvoorbeeld op je benen. Bovendien haal je alleen echte het bovenste stukje van je huid weg en blijft het haarzakje in tact. Het is in die zin een prima optie om bijvoorbeeld je wangen te ontdoen van al het donshaar dat zich daar door de jaren heen heeft verzameld. Bovendien zullen fijne rimpeltjes en littekens minder zichtbaar zijn en wordt de look die je hebt misschien wel ‘jonger’. In die zin een absolute aanrader voor zij die de eerste tekenen van ouderdrom zien.

Influencers

De reden waarom dermaplaning zo populair is geworden, is natuurlijk social media. Er zijn vele influencers (of ‘skinfleuncers‘) die zelf aan de haal gaan met zoiets als een wenkbrauwmesje en dus dermaplaning doen. Dat is opvallend, omdat de cosmetische ingreep ooit door een dermatoloog werd uitgevoerd en later ook bij een schoonheidsspecialist. Zij gebruiken een speciaal soort mesje en weten waar ze mee bezig zijn. Dat (voornamelijk) vrouwen nu zélf bezig gaan met dermaplaning, kan je al als alarmerend ervaren.

De nadelen van dermaplaning

Hoewel dermaplaning dus veel voordelen biedt, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er enkele nadelen en bijwerkingen die je in gedachten moet houden als je besluit deze behandeling bij jezelf uit te voeren. Ga je bijvoorbeeld naar een dermatoloog, dan wordt er namelijk wel voor je gedacht.

#1 Verschillende huidtypes

Dermaplaning is niet geschikt voor ieder huidtype. Personen met acne, een gevoelige huid of een huidaandoening zoals rosacea kunnen deze behandeling beter links laten liggen. Er geldt:

  • Gevoelige huid: je huid wordt rood en voelt geïrriteerd aan. Er ontstaan wellicht wondjes, die kunnen verkleuren en kleine littekens achterlaten.
  • Acne en rosacea: het kan de symptomen verergeren en ongemak veroorzaken.

#2 Wetenschappelijk bewijs

Er is nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de methode en de vermeende voordelen ervan. Dat resulteert in veel vraagtekens bij professionals. Ze spreken hun zorgen uit en zouden eerder andere huidbehandelingen aan patiënten aanraden. Bovendien kan de huid door dermaplaning erg beschadigen, waarbij de complicaties erg vervelend kunnen uitpakken.

#3 Zelf doen

Een laatste nadeel aan dermaplaning, of eigenlijk een laatste probleem, is dat mensen zelf aan de slag gaan. De reden hiervoor is dat het natuurlijk erg veel geld scheelt. Je zou de behandeling voor een ‘optimaal resultaat’ namelijk elke 3 of 4 weken moeten herhalen. Dat houdt in dat je dus elke keer tientallen euro’s kwijt bent. Waarom niet zelf doen, als je de goedkope mesjes voor een paar euro in huis haalt? Bovendien doet ‘iedereen’ het op het internet. Onbewust worden mensen gestimuleerd om zelf de professional uit te gaan hangen.

Conclusie

Dermaplaning? Doe maar niet. Althans, niet als je het niet bij een professionele huidpraktijk laat doen. Een dermatoloog weet waar hij of zij mee bezig is. Je voorkomt daarmee dat het irritaties geeft en voorkomt eveneens de kans op littekens. Mocht je kampen met zoiets als actieve acne, dan zeggen we al helemaal dat je het niet met doen. Raadpleeg een dermatoloog of huisarts om je deskundig advies te geven. Waarschijnlijk zal het op die manier wel worden verholpen.

Related posts
BlogLifestyle & Trends

24x de meest originele en leuke dilemma's

Een leuk dilemma is een situatie waarin je moet kiezen tussen twee of opties, waarbij het de bedoeling is dat je moet…
BlogHandig & TipsHealth

Kriebelhoest tijdens slapen? Volg deze adviezen

Je bereikt het moment dat je lekker in bed ligt, klaar om de wereld van dromen te betreden. En daar is dan…
BlogLifestyle & Trends

De crème de la crème van Nederlandse presentatrices

Ook wij, Nederland dus, hebben door de jaren heen een schat aan getalenteerde presentatrices voortgebracht. Stuk voor stuk hebben ze ons televisie-…