BlogHandig & TipsHealth

Kriebelhoest tijdens slapen? Volg deze adviezen

a man holding his hand up in front of his face

Je bereikt het moment dat je lekker in bed ligt, klaar om de wereld van dromen te betreden. En daar is dan ineens die vervelende kwaal waarvan je had gehoopt dat hij niet meer kwam: de kriebelhoest. Je weel wet, dat irritante kuchje dat ineens opkomt en niet meer lijkt weg te gaan. Je ligt te hoesten en te proesten, terwijl je steeds vermoeider raakt.

Na een moedeloze poging om het te negeren, besluit je toch maar op onderzoek uit te gaan en ben je op deze blog terecht gekomen. Mooizo, want in deze blog zullen we je adviezen geven voor het tegengaan van de kriebelhoest in de nacht. We vertellen je welke middeltjes je zou kunnen gebruiken, maar bieden geen garanties dat het ook daadwerkelijk iets voor je gaat doen.

Wat is een kriebelhoest?

Om er zeker van te zijn dat we wel over hetzelfde spreken, volgt hier een beknopte uitleg van wat een kriebelhoest eigenlijk is. Kriebelhoest, ook wel prikkelhoest genoemd, is een irritante vorm van hoesten. Je ervaart een prikkeling of kriebel in de keel- en luchtwegen en moet daardoor hoesten, vandaar de naam. Deze hoest kan optreden als reactie op irritante stoffen zoals stof of rook, maar is net zo goed het gevolg van een virus. Ook hooikoorts en kou kunnen de boosdoenende factor vormen. Kriebelhoest komt vaak voor en zal vooral ’s nachts erg hinderlijk zijn, waardoor het moeilijk is om te slapen. De hoest kenmerkt zich overigens met droge, schrapende hoestbuien waarbij weinig slijm wordt opgehoest.

Tips bij kriebelhoest

De ene kriebelhoest is de andere niet en daarom zullen bepaalde remedies juist wel of niet werken. Heel simpel gezegd: een kriebelhoest door droge lucht los je op met een luchtbevochtiger, bij een kriebelhoest door een virus, is het allemaal wat moeilijker. We zetten hier van allerlei tips op een rijtje, maar de ene zal minder of meer werking hebben dan de ander.

#1 Theetje drinken

Je gaat ’s nachts natuurlijk het liefst niet uit bed, maar als je het wel doet, neem dan gelijk een theetje mee. Drink bij voorkeur een thee zonder cafeïne (of theïne) zodat je nog wel kan slapen en voeg er een scheut honing aan toe. Je keel zal worden ‘gesmeerd’ en de kriebel zal veel meer moeite hebben met ‘kriebelen’, als je begrijpt wat we bedoelen.

#2 Menthol en stoom

Een frisse geur als menthol of eucalyptus zal je luchtwegen wonderen doen. Het liefst druppel je deze olie dan wel in een luchtbevochtiger of een aromadiffuser, zodat de lucht gelijk wat vochtiger doet. Een voldoende vochtige lucht én zo’n frisse geur zal je luchtwegen namelijk nog veel beter doen. Neem voorafgaand aan het slapen gaan nog een heerlijk warme douche en je bent helemaal klaar om de strijd aan te gaan. Gewoon stomen kan natuurlijk ook.

#3 Neus

Adem zoveel mogelijk door je neus! Je luchtwegen blijven dan beter vrij van stof en de droge lucht, waardoor hoestbuien zullen worden voorkomen. Natuurlijk vervelend als je ook nog met een verstopte neus kampt, maar bij zoveel slijmophoping in je luchtwegen heb je waarschijnlijk last van een ander soort hoest.

#4 Roken (niet dus)

Wanneer jij van ellende niet meer weet wat je moet en bedenkt een sigaretje op te steken om jezelf te kalmeren, think again. Een kriebelhoest wordt onder andere veroorzaakt door een slechte luchtkwaliteit. Niet echt handig dat je dan bedenkt om je luchtwegen nóg meer te prikkelen.

#5 Extra kussens

Het is misschien niet de meest comfortabele positie om in te liggen, maar wel de beste als je kampt met een hoest. Zet een paar extra kussens achter je neer en ga op je rug liggen, met je hoofd wat omhoog. Je luchtwegen zijn vrij om goed te ademen en alles wordt sneller ‘afgevoerd’ dan in een platte positie. Ook kan je je hoest, wanneer deze toch omhoog komt, wat beter controleren.

#6 Stofvrije zone

Er zijn dekbedden die mensen met een allergie vaak in huis hebben. Zo’n dekbed houdt huisstofmijt en stof op een afstand. Van je slaapkamer wil je het liefst een stofvrije zone maken. Bij voorkeur heb je dan ook geen laminaat in je slaapkamer, omdat gladde oppervlakken stof aantrekken. En waar stof ligt, wordt meer stof aangetrokken. Een mooi kleed of vloerbedekking is geen overbodige luxe.

En verder, verder hopen we dat je zo snel mogelijk van je kriebelhoest afkomt. Onthoud in ieder geval de volgende punten:

  • houd je luchtwegen vochtig (stomen, luchtbevochtiger, etc.)
  • vermijd stof, rook en andere schadelijke stoffen
  • adem zoveel mogelijk door je neus
  • houd een theetje of wat water naast je bed

Conclusie

Een kriebelhoest is vervelend. Méér dan vervelend, zelfs. Toch zijn er wel degelijk dingen die je eraan kan doen of het in ieder geval verdraagzamer te maken. We hebben je een mooie opsomming gegeven van allerlei opties. We hopen dan ook dat je iets hebt aan de tips en een rustige nacht tegemoet gaat. Tot de volgende keer!

Related posts
BlogLifestyle & Trends

24x de meest originele en leuke dilemma's

Een leuk dilemma is een situatie waarin je moet kiezen tussen twee of opties, waarbij het de bedoeling is dat je moet…
Beauty & FashionBlogHealthLifestyle & Trends

Dermaplaning nadelen: is het aan te raden?

De afgelopen jaren vliegen de soorten huidbehandelingen je om de oren. Het wordt steeds populairder en overal wordt wat aangeraden. Hetzelfde geldt…
BlogLifestyle & Trends

De crème de la crème van Nederlandse presentatrices

Ook wij, Nederland dus, hebben door de jaren heen een schat aan getalenteerde presentatrices voortgebracht. Stuk voor stuk hebben ze ons televisie-…