Je voeten zijn de onderdelen van je lichaam waar je waarschijnlijk niet heel warm van wordt. Althans, de meeste mensen niet. Ze zitten ‘ver weg’, zijn er om jezelf te kunnen verplaatsen, maar dat was het ook wel. En toch, toch is het erg belangrijk om je voeten te verzorgen. Zoals vele mensen ze zeggen: ‘je weet past wat je mist, als het er niet meer is’, geldt ook voor je voeten. Stel je voor, dat je geen voet meer hebt. Lopen en staan worden dan aanzienlijk moeilijk.
Om je voeten te verzorgen kan je kiezen voor meerdere opties. Sommigen nemen een pedicure, anderen zullen de voorkeur leggen bij een voetbadje. Soms wordt een voetbadje met soda of Biotex genoemd als eenvoudige en effectieve oplossing. Maar, is dat eigenlijk wel zo? Is een dergelijk badje wel gezond voor je voeten? In dit artikel zullen we je alles vertellen over voetbadjes, met of zonder soda/ Biotex.
Waaruit bestaat soda en wat is Biotex?
Voor we vertellen of je nu wel of niet een voetbadje met de twee genoemde producten moet maken, vertellen we je wat de twee producten eigenlijk zijn. Van soda kan iedereen dat wel ongeveer vertellen, maar Biotex zal wel enige vraagtekens oproepen. Vandaar de beknopte omschrijvingen:
- Soda: Soda, ook bekend als natriumcarbonaat of huishoudsoda, is een wit poeder dat wordt gebruikt voor verschillende huishoudelijke doeleinden. Het is een alkalische stof en wordt vaak gebruikt als schoonmaakmiddel, ontvetter, en om geuren te neutraliseren. Verwar het niet met baking soda; dit is een variant die in de keuken wordt gebruikt. Overigens zal je dit eigenlijk altijd in de ‘recepten’ van een voetbadje tegenkomen. Baking soda is geschikt voor ‘inwendig gebruik’ en daarmee al per definitie minder schadelijk, om het maar even plat te zeggen.
- Biotex: Biotex is een merk van een middel dat is gemaakt van enzymen. Je gebruikt het eigenlijk om vlekken uit kleding te halen. De enzymen breken de eiwitten af. Soms wordt het ook gebruikt voor huishoudelijke schoonmaakdoeleinden. Maar sommige mensen beweren dat het dus ook gunstig kan zijn voor voetverzorging.
Een voetbadje zou kunnen worden gemaakt met beide middelen. Want tuurlijk, in principe kan je elk willekeurig schoonmaakmiddel in een bak met water gieten, waarna je je voeten erin zet. Echter is het de vraag of dit wel goed voor je voeten is. Zoiets als allesreiniger wil je eigenlijk niet direct op je huid gieten, om maar een voorbeeld te noemen.
Voetverzorging: waarom is het belangrijk?
Onze voeten dragen ons dag in dag uit en worden vaak blootgesteld aan stress en spanning. Het verzorgen van onze voeten kan helpen bij het voorkomen van verschillende voetproblemen, zoals eelt, schimmelinfecties en geur. Zoiets als een voetbadje met soda of Biotex zal vele voordelen hebben. Zo zou Biotex een schimmeldodende werking hebben en worden dode huidcellen verwijderd. Zachte voeten zijn het resultaat daarvan. Soda heeft zelfs nog meer positieve werkingen. Denk aan een verzachtende werking, het neutraliseren van onaangename geuren en gezien het nergens in ‘bijt’, levert het een moment van ontspanning op. Allemaal erg positief, zou je denken. En inderdaad, als het echt zo simpel zou zijn, is het ook niets minder dan positief.
Gebruik geen Biotex of soda
Desalniettemin wordt er eigenlijk altijd afgeraden om één van beide producten te gebruiken. Zoals beide producten eigenlijk al zeggen; ze zijn in eerste instantie niet gebruikt om je voeten ermee te verzorgen. Biotex is een mild-agressief schoonmaakmiddel en baking soda gebruik je in enkele gerechten en dergelijken. Wil je dus wel een voetbadje waarmee je je voeten verzorgt en laat ontspannen, kies dan een andere optie, zoals:
- Speciale voetbalproducten: deze producten zijn specifiek ontworpen voor het doel dat je voor ogen hebt. Voorbeelden van merken zijn Gewhol en Laufwunder.
- Apotheek: mocht je last hebben van een ingegroeide teennagel, een kalknagel, veel eelt of een ander voetenprobleem, dan is het altijd een optie om naar de dichtstbijzijnde apotheek (of drogist) te zijn. Ongetwijfeld kunnen de medewerkers iets aanraden om te gebruiken.
Tips bij het nemen van een voetbadje.
We geven je tot slot nog graag een aantal tips voor het nemen van een voetbadje.
#1 Geen badje bij wondjes
Om te voorkomen dat wondjes gaan ontsteken of erger, wil je eigenlijk geen voetbadje nemen wanneer je wondjes hebt. Bovendien wordt de genezing belemmert. Dit heeft ermee te maken dat de huid om het wondje week wordt en onder andere zwakker wordt.
#2 Tijdelijk badderen
Hoewel een voetbadje wellicht lekker warm aanvoelt en een fijn gevoel geeft, zal je de duur van het ‘badderen’ toch wel moeten inperken. Een maximum van vijf minuten is goed om aan te houden. Bovendien is het goed om na het badderen je voeten af te spoelen met schoon water, zodat al het ‘product’ van je voeten afkomt.
#3 Niet te vaak
Je voeten verzorgen doe je niet alleen door een voetbadje te nemen. Je kan op een reguliere dag je voeten bijvoorbeeld verzorgen door ze te wassen met een milde zeep. Verder is het belangrijk om je voeten altijd goed af te drogen (met name tussen je tenen) en je teennagels recht af te knippen. Mocht je wel last krijgen van problemen, raadpleeg dan een medisch professional.
We willen met deze tips zeggen dat het absoluut niet noodzakelijk is om op z’n tijd een voetbadje te nemen. Er zijn genoeg mensen die met een algemene persoonlijke hygiëne hun voeten gezond en verzorgd houden. Lees nog eens goed door waar een voetbadje nou echt goed voor zou zijn, wat voor invloed het heeft op de gezondheid van je voeten en of jij het wel nodig hebt. Mocht je wel graag van een voetbadje genieten, dan zullen wij niet degene zijn die het je verbieden. Dat is immers niet onze plek.