BlogHandig & TipsHealth

Pijn linkerzij onder ribben: wat kan het zijn?

woman in white tank top and blue denim shorts sitting on bed

We zeggen het eens en zullen het wel vaker zeggen: zelf voor doktertje spelen is nooit een goed idee. Niet alleen omdat je van allerlei dingen in je hoofd kan halen die niet juist zijn, maar ook omdat je geen dingen wil doen die het zouden moeten verhelpen, maar het probleem juist verergeren. Met andere woorden: ga gewoon naar de dokter.

Echter kan het wel zinvol zijn om te weten of je je zorgen zou kunnen maken. Nee, we zeggen daarmee niet dat wat wij beschrijven in dit artikel, ook daadwerkelijk met je aan de hand is maar ja, in sommige gevallen is een beetje urgentie niet verkeerd. Urgentie om naar de dokter gaan, bedoelen we dan. Lees in ieder geval in dit artikel over pijn aan de linkerzijde van je lichaam, net onder je lichaam. We geven antwoord op de vraag wat het kan zijn.

Anatomie van je ribben

De ribbenkast bestaat uit twaalf paar ribben die aan de achterkant v an de wervelkolom zijn bevestigen en aan de voorkant aan het borstbeen zijn verbonden. De bovenste zeven ribben worden ‘ware ribben’ genoemd, omdat ze direct aan het borstbeen zijn bevestigd. De onderste vijf zijn valse ribben, omdat ze niet aan het borstbeen, maar de rib erboven zijn verbonden.

De ribbenkast fungeert als een soort bescherming voor hetgeen dat eronder ligt. De organen die in de ribbenkast liggen zijn je hart en je longen, beide ook wel aangeduid als vitale organen. Onder je ribbenkast liggen een stuk meer organen, namelijk je maag, milt, alvleesklier, je darmen en je nieren. Pijn in dit gebied kan worden veroorzaakt door problemen met een van deze organen of andere oorzaken.

Mogelijke oorzaken pijn linkerzij onder ribben

Aan de linkerkant van je lichaam, net onder je ribben, ligt de alvleesklier. Het kan daarom zeker zijn dat de pijn die je ervaart met je alvleesklier te maken heeft, al hoewel dat lang niet altijd het geval is. Bij een acute alvleesklierontsteking is de ontdekking vaak van tijdelijke aard, waarbij symptomen in volle hevigheid optreden. Het doet nog veel meer zeer wanneer je net hebt gegeten. Afhankelijk van de aard van de ontsteking, zal een behandeling plaatsvinden. Geregeld zijn dit de meest voorkomende oorzaken:

  • overmatige consumptie van alcohol
  • galstenen in de afvoer van de alvleesklier naar de darmen
  • idiopathische alvleesklierontsteking (onbekende oorzaak)

Overigens zal je in de meeste gevallen de pijn ervaren als een soort zeurende en met name stekende pijn.

Andere oorzaken

Een alvleesklierontsteking is wel een erg dramatisch uitgangspunt om in te nemen wanneer je voor eventjes een steek onder je ribben in je linkerzij voelt. Er zijn dan ook genoeg andere oorzaken waardoor je dit vervelende gevoel ervaart. Lees:

#1 Steek

Als je je voor een tijd erg hard hebt ingespannen, kan je last krijgen van een nare steek in je zij, net onder je ribben. Het wordt eigenlijk veroorzaakt door kramp in de middenrifspieren. Deze hebben tijdelijk zuurstoftekort gehad, wat zich resulteert in dat gevoel. Mocht je dit ervaren, zorg dan dat je even rustig gaat zitten, je ademhaling op orde krijgt en genoeg vloeistof tot je neemt. Je zal zien dat de pijn vanzelf weer verdwijnt.

#2 Ribblessures

Een val, klap of blessure aan de ribben zelf kan, voor je gevoel, acute pijn onder je ribben veroorzaken. Misschien ben je gevallen met de fiets, is er iets tegenaan gestoten of heb je gevochten (you okay?). Rust, pijnstillers en eventuele fysiotherapie kunnen helpen bij het herstel van ribblessures. Waarschijnlijk heb je al geluk gehad dat er niks is gebroken én mag je blij zijn dat alle organen nog in tact zijn. Just be careful, darling!

#3 Syndroom van Tietze

Het syndroom van Tietze is een zeldzame, goedaardige en vrij onschuldige aandoening die pijn en zwelling in het kraakbeen dat de ribben aan het borstbeen verbindt, veroorzaakt. De exacte oorzaak is onbekend, maar het wordt vaak geassocieerd met overmatig hoesten, inspanning of letsel aan het borstgebied. Symptomen omvatten pijn op de borst, steken bij de aan een zij van de ribben en zwelling.

#4 Nierstenen

Nierstenen variëren in grootte en kunnen vanzelf passeren via de urinewegen, maar grotere stenen kunnen ernstige pijn, misselijkheid en bloed in de urine veroorzaken. In sommige gevallen straalt de pijn uit naar plekken direct onder de ribben. Overigens kan het ook zijn dat je lange tijd geen last hebt van de nierstenen en nooit zal opmerken dat je hier wellicht last van hebt gehad. Mogelijk zouden aanpassingen in dieet en levensstijl kunnen helpen om herhaling te voorkomen.

Naast bovenstaande oorzaken, zou de pijn mogelijk ook nog ergens anders door kunnen worden veroorzaakt. Wees nuchter in je beoordeling en raadpleeg altijd een arts voor een definitieve diagnose.

Conclusie

Pijn aan de linkerzijde onder de ribben is een relatief veelvoorkomende klacht met diverse mogelijke oorzaken. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze pijn ernstig kan variëren, van mild en voorbijgaand tot ernstig en aanhoudend. Als je last hebt van deze pijn, is het raadzaam om medische hulp te zoeken om de exacte oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen. Pijn in dit gebied kan een teken zijn van verschillende medische aandoeningen, dus het is van cruciaal belang om een professionele diagnose te krijgen en op tijd te handelen om verdere complicaties te voorkomen. Aan de andere kant kan het ook ‘gewoon’ wat onschuldigs zijn, zoals steek. Dit zal zichzelf na een tijdje rust vanzelf weer oplossen. Wees dus alert in je activiteiten en bedenk eerst zelf of de pijn wellicht is veroorzaakt door een voor de hand liggende gebeurtenis.

Related posts
BlogLifestyle & Trends

Isabelle Pikaar, partner van Johan Derksen: wiki, leeftijd en meer

Een van de populairste mannen op de Nederlandse televisie is natuurlijk Johan Derksen. Deze man weet het bij Voetbal Inside altijd weer…
BlogHandig & Tips

Zwangerschapstest Action, Lidl & meer Budget Keuzes

Een zwangerschap is een bijzondere en spannende periode in het leven van veel vrouwen. Of je nu hoopt op een zwangerschap of…
BlogHandig & TipsHealth

Voetbadje maken met soda of Biotex: gezond of niet?

Je voeten zijn de onderdelen van je lichaam waar je waarschijnlijk niet heel warm van wordt. Althans, de meeste mensen niet. Ze…