BlogHandig & TipsLifestyle & Trends

De meest inspirerende Nederlandse schrijfsters

Lezen is fantastisch. Je stelt jezelf in staat om je gedachten in een andere wereld te wanen. Er wordt ingeleefd in personages, van wie je soms veel kan leren. Je wordt helemaal in een verhaal gezogen waardoor je de rest van de realiteit eventjes vergeet. Het is, al zeggen we het zelf, geweldig. Méér dan geweldig, zelfs. Hoe fascinerend is het dat er dus daadwerkelijk mensen zijn die je op zo’n manier kunnen prikkelen?

Ook voor de niet-lezers onder ons bestaan er tegenwoordig talloze mogelijkheden om toch zo’n boek te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan apps waarop boeken zijn ingesproken en je deze dus als luisterboek kan ‘lezen’. Anyway, zoals je misschien al aan de titel hebt gezien, is deze blog een ode aan de meest inspirerende Nederlandse schrijfsters. We nemen je graag mee naar deze vrouwen en de boeken die ze hebben geschreven. Lees je (snap je) gauw met ons mee?

Connie Palmen

Deze dame is een auteur, Neerlandicus en filosofe. Al meer dan dertig jaar geleden debuteerde ze met haar roman ‘De Wetten’. Sindsdien hebben nog talloze boeken gevolgd en heeft ze haar populariteit behouden. Het debuut betekende namelijk ook gelijk haar doorbraak. De in 1955 geboren Palmen heeft meerdere literaire prijzen ontvangen. De diepgaande inzichten in menselijke relaties en emoties, zijn een kenmerk dat haar schrijfstijl al een beetje omschrijft. In ieder geval is haar werk nog steeds relevant en blijft ze haar lezers boeien en uitdagen.

De vriendschap


De roman ‘De vriendschap’ vertelt niet alleen het verhaal van de sterke band tussen de taalvaardige Catherina Buts en de woordblinde Barbara Callenbach, maar verkent ook diepere verbindingen, zoals die tussen lichaam en geest. Het boek behandelt verlangen naar hechting maar ook de angst voor bindingen. Als lezer word je dus constant geconfronteerd met een wat tegenstrijdig gevoel. Het is een boek waar je goed voor moet zitten en woord voor woord tot je neemt.

Annie M.G. Schmidt

Schmidt is net nadat de carrière van Palmen was gestart, helaas overleden. Echter is haar werk vandaag de dag nog zeer relevant en groeien er generaties op met haar boeken. Ze was namelijk vooral geliefd om haar kinderboeken, gedichten en liedteksten. Schmidt’s werk is tijdloos en heeft generaties lang lezers en luisteraars geamuseerd en geïnspireerd. Enkele van haar beroemdste creaties zijn Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en de avonturen van Floddertje. Haar humor en scherpe observaties van het dagelijks leven blijven populair bij zowel jong als oud. Het is daarmee ook leuk voor ouders om de verhalen te lezen aan hun kinderen, mede omdat het dus veel nostalgie zal oproepen. Overigens is het werk van Schmidt talloze keren bekroond en zal het naar verwachting nog decennia relevant bijven. Knap hoor, hoe je een boek bijna tijdloos hebt geschreven en het altijd relevant laat zijn.

Het mooiste van Annie M.G. Schmidt

Het is een prachtige bloemlezing van het werk van de beroemde Nederlandse schrijfster Annie M.G. Schmidt. Dit boek bevat een verzameling van haar meest geliefde gedichten, verhalen en liedteksten. Het biedt een nostalgische reis door de wereld van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en andere onvergetelijke personages. Het is een tijdloos eerbetoon aan een auteur wiens werk jong en oud blijft betoveren en inspireren. Het boek maakt het cirkeltje rond, een cirkel waar we stiekem ook nooit meer uit willen komen.

Suzanne Vermeer

Ach, Suzanne Vermeer. Een vrouw die talloze boeken schreef in het thriller-genre en die geliefd zijn bij een groot publiek. Onder andere omdat haar boeken erg toegankelijk zijn en makkelijk weglezen. Loop je dus een willekeurige bibliotheek in, dan zal je grote delen van de boekenplank zien gevuld met haar boeken. Al vanaf 2006 worden we verwend met een schrijfstijl zoals je die graag ziet. Het eerste boek dat Vermeer schreef was All-inclusive, waarnaar haar portfolio nog eindeloos zou blijven groeien. Tenminste, ‘haar’, klopt eigenlijk niet.

In 2011 werd namelijk bekend dat achter het pseudoniem Suzanne Vermeer een man zat. Deze man, genaamd Paul Goeken, was toen net overleden en zou zijn werk als Vermeer niet meer kunnen doorzetten. Toch verschijnen er nog regelmatig nieuwe boeken onder dit pseudoniem. Er is destijds namelijk met de familie afgesproken dat het werk wel zou worden voortgezet. Maar wie de ‘nieuwe’ Vermeer is, is tot op de dag van vandaag nog zeer goed geheim gehouden.

Mayday

In oktober 2023 verschijnt het boek ‘Mayday‘, dat gaat over een overlijdensongeval op zee. Tenminste, of het een ongeval is, daar blijkt nog het een en ander over te zeggen. Want waar is het lichaam van Peter gebleven en waar is de boot eigenlijk gezonken? In het mysterie vallen langzamerhand steeds meer zaken op zijn plek. Wordt het duidelijk wat er nou precies is gebeurd…?

Paulien Cornelisse

Weer van een heel ander kaliber is Paulien Cornelisse. Deze vrouw combineert haar carrière als schrijfster met een leven als cabaretière, columniste én televisiepresentator. Haar bekendste boek, ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ uit 2009, was een groot succes en ging over de grappige en soms absurde aspecten van de Nederlandse taal. Cornelisse heeft ook cabaretvoorstellingen gemaakt en televisieprogramma’s gepresenteerd waarin ze haar fascinatie voor taal en cultuur deelt. Ze blijft een populaire en invloedrijke persoonlijkheid in de Nederlandse entertainmentwereld. Inmiddels zijn er al meerdere boeken verschenen en zitten we met smart te wachten op eventuele vervolgen uit de series die ze op de markt brengt.

De verwarde cavia

Het verhaal draait om een cavia die op kantoor werkt en worstelt met alledaagse dilemma’s en kantoorperikelen. Het boek biedt een komische kijk op de absurditeiten van het kantoorleven en de zoektocht naar geluk. Cornelisse gebruikt de cavia als verteller om humor en inzicht te bieden in de moderne werkwereld. Overigens is het boek ook ingesproken door Cornelisse zelf en kan je het dus op verschillende streamingsdiensten beluisteren. Erg humoristisch, al zeggen we het zelf (want ja, de redactie heeft zeker wel veel boeken zelf gelezen).

Natuurlijk zijn er nog talloze andere bekende schrijfster die allemaal hun eigen plekje verdienen in een lijst als deze. Het is voor ons echter een onmogelijke taak om dat allemaal voor jullie neer te schrijven. Heb je verzoekjes voor nog meer inspiratie, schroom je dan niet om dat ons te laten weten. Misschien ben jij zelf wel een schrijver en waardeer je het enorm als er zo positief over je wordt geschreven.

Related posts
BlogLifestyle & Trends

24x de meest originele en leuke dilemma's

Een leuk dilemma is een situatie waarin je moet kiezen tussen twee of opties, waarbij het de bedoeling is dat je moet…
Beauty & FashionBlogHealthLifestyle & Trends

Dermaplaning nadelen: is het aan te raden?

De afgelopen jaren vliegen de soorten huidbehandelingen je om de oren. Het wordt steeds populairder en overal wordt wat aangeraden. Hetzelfde geldt…
BlogHandig & TipsHealth

Kriebelhoest tijdens slapen? Volg deze adviezen

Je bereikt het moment dat je lekker in bed ligt, klaar om de wereld van dromen te betreden. En daar is dan…