Blog

Hoe combineer je werk met borstvoeding?

Als kersverse moeder kan de overgang van verlof naar weer aan het werk gaan een uitdaging zijn. Vooral als je borstvoeding geeft. Het kan verleidelijk lijken om over te schakelen op flesvoeding wanneer je terugkeert naar je werk. In dit artikel zullen we bespreken hoe je je kunt voorbereiden op het teruggaan naar werk terwijl je borstvoeding blijft geven.

Waarom is het belangrijk dat je borstvoeding blijft geven?

Als je borstveoding blijft geven, zelfs als je werkt. Dan blijf je genieten van de voordelen die borstvoeding levert. Bovendien biedt het doorzetten van borstvoeding een praktische continuïteit in de voeding van je baby. Wat de overgang voor zowel moeder als kind kan vergemakkelijken. Het zorgt voor stabiliteit in het dieet van het kind. Ook minimaliseert het onrust in de darmpjes die kan optreden bij de overgang naar andere voedingsbronnen.

Er is echter wel tijd en toewijding nodig aan het voortzetten van borstvoeding tijdens werk. Je moet je voorbereiden en dingen regelen om aan het werk te kunnen gaan. Hoe bereid je je voor op het terugkeren naar werk?

Hoe bereid je je voor op terugkeren naar werk met borstvoeding?

Er is enige voorbereiding nodig om terug te kunnen keren naar werk. Een goede voorbereiding begint met een plan. Bedenk van tevoren hoe je je werk- en voedingsschema’s op elkaar kunt afstemmen. Bespreek je plannen met je werkgever om te zorgen dat er geschikte faciliteiten beschikbaar zijn om te kolven. Dit kan bijvoorbeeld een rustige en schone ruimte zijn waar je ongestoord kunt kolven met je handsfree kolf.

Het is handig om een voorraad moedermelk op te bouwen voordat je weer aan het werk gaat. Begin een paar weken van tevoren met extra kolven naast de gewoonlijke voedingen om een voorraadje aan te leggen. Dit geeft je ook de kans om te wennen aan het kolven en je baby aan de fles.

Een kwalitatief hoogwaardige elektrische borstkolf kan een wereld van verschil maken. Overweeg een handsfree kolfapparaat. Deze pompen zijn efficiënt en maken het mogelijk om je handen vrij te houden, zodat je andere taken kunt uitvoeren terwijl je kolft.

Hoe combineer je werk met borstvoeding? Tips!

Je hebt je goed voorbereid, dus je hoeft je eigenlijk al nergens meer zorgen om te maken. Toch hebben we hier een aantal tips om de overgang gemakkelijker te maken.

Maak een kolfschema

Consistentie is belangrijk bij het combineren van borstvoeding en werk. Stel een vast kolfschema op dat aansluit bij de voedingsmomenten van je baby. Probeer ongeveer op dezelfde tijden te kolven als wanneer je baby normaal zou drinken. Dit helpt om je melkproductie op peil te houden. Bijvoorbeeld:

06:30 uur: Voed je baby direct na het ontwaken.

09:30 uur: Kolven op het werk, ongeveer drie uur na de eerste voeding.

12:30 uur: Kolven tijdens de lunchpauze, weer drie uur na de vorige kolfbeurt.

15:30 uur: Kolven in de middag, drie uur na de lunchpauze.

18:00 uur: Voed je baby direct na thuiskomst van het werk.

20:30 uur: Voed je baby voor het slapengaan.

23:00 uur: Optioneel, kolven of een laatste voeding geven voordat je zelf gaat slapen.

Gebruik hands-on technieken voor meer melkproductie

Hands-on kolven, waarbij je borstcompressie en massage toepast, kan helpen om meer melk uit je borsten te halen. Door zachte druk uit te oefenen en je borsten te masseren tijdens het kolven, stimuleer je de melkstroom en verhoog je de efficiëntie van elke kolfsessie. Dit zorgt ervoor dat je meer melk kunt afkolven, wat helpt om je melkproductie op peil te houden en de voeding van je baby te optimaliseren.

Creëer een ontspannende omgeving

Een rustige en ontspannen omgeving kan het kolven vergemakkelijken. Probeer een kalme plek te vinden waar je je op je gemak voelt. Gebruik ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling of kijk naar foto’s of video’s van je baby om de toeschietreflex te bevorderen.

Houd de belangrijkste items bij de hand

Plaats handige mandjes met benodigdheden zoals water, snacks, tepelcrème, spuugdoekjes, en luiers op verschillende plekken in je huis en op je werkplek. Zo heb je alles wat je nodig hebt binnen handbereik en kun je snel en efficiënt kolven en voeden.

Communiceer goed met je werkgever

Open communicatie met je werkgever is noodzakelijk. Bespreek je kolfschema en de faciliteiten die je nodig hebt om comfortabel en privé te kunnen kolven. Veel werkgevers zijn bereid om aanpassingen te maken om werkende moeders te ondersteunen.

Betrek je partner

Het betrekken van je partner bij het voeden kan de last verlichten en hen de kans geven om een band met de baby op te bouwen. Je partner kan helpen door flesvoedingen te geven met afgekolfde melk, waardoor jij wat tijd voor jezelf hebt.

Het combineren van werk en borstvoeding kan aanvankelijk overweldigend lijken, maar met de juiste voorbereiding en hulpmiddelen is het zeker haalbaar. Door een goed plan te maken, een betrouwbare borstkolf te gebruiken en praktische tips te volgen, kun je succesvol borstvoeding blijven geven terwijl je je carrière voortzet. Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen en steun te zoeken wanneer dat nodig is. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je en je baby gezond en gelukkig zijn.