Wellicht ben je net ouder geworden, heb je de wens om ouder te worden of ben je in verwachting van een baby. In elk geval ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in het lichaam van een baby. Hoe het groeit, hoe het beweegt, wat het betekent als hij op een bepaalde manier huilt. Poeh, het is ons toch wat, zon mini-mensje.
Wij kunnen je alvast vertellen dat we baby’s fascinerend vinden. Wist jij bijvoorbeeld dat een baby wordt geboren zonder knieschijven? Nee? Nou, dan weet je het nu wel zeker. En over die knieschijf gesproken, weet jij hoeveel botten een baby eigenlijk heeft? Het antwoord op die vraag en nog veel meer weetjes waar je in eerste instantie niet over nadenkt, lees je in deze blog. Wij hebben erg genoten van het onderzoek naar de weetjes, dus hopelijk geniet jij net zo hard van onze blog.
Het antwoord op je vraag is…
… meer dan een volwassene! Hoewel je misschien zou denken dat het andersom is, heeft een baby grappig genoeg meer botten dan hij of zij als volwassene zal hebben.
Een baby zou zo rond de 350 botten hebben bij de geboorte. Gedurende de eerste jaren van het leven van een baby, zullen sommige van deze botten samengroeien, wat resulteert in een volwassen skelet met ongeveer 206 botten. Nu is het misschien ook wat duidelijker dat een baby zo flexibel en ook zeker fragiel lijkt. Al die kleine botjes zijn in het begin stadium nog veel minder sterk dan bij een volwassene!
Wat doen botten eigenlijk?
Veel of weinig botten: je mag van geluk spreken dat jij zoveel botten in je lichaam hebt. Botten zijn namelijk de ware bouwvakkers, die de structurele integriteit van ons lichaam bewaren.. Ze zijn de stevige steunpilaren die ons rechtop houden en fungeren als het harde schild dat onze kostbare organen beschermt. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn botten ook nog eens de de organisatoren van mineralenfeestjes, met calcium en fosfor als eregasten. Ten slotte vormen vormen al die vriendelijke knaken een feestelijk ensemble dat we het ‘skelet noemen’. Dankzij hen is het menselijk lichaam gevormd zoals het is gevormd.
Andere merkwaardige weetjes over baby’s
Oke, baby’s hebben dus ontzettend veel botten, maar heb je weleens nagedacht over de onderstaande, merkwaardige feitjes over baby’s? Nee? Mooi, dan valt er nog een hoop te leren, zullen we maar zeggen.
Groeisnelheid
Baby’s groeien in een verbazingwekkend tempo tijdens hun eerste levensjaar. Ze verdubbelen vaak hun geboortegewicht binnen de eerste vier tot vijf maanden en groeien gemiddeld 25 centimeter in lengte tijdens hun eerste jaar. Poeh, dat is sneller dan dat wij ooit voor ogen hielden. Wijzelf zijn namelijk sinds ons vijftiende niet meer gegroeid, helaas.
1. Slaap
Pasgeboren baby’s slapen gemiddeld zo’n 14-18 uur per dag, dus per 24 uur. Dat lijkt heel veel, maar waarom zijn jonge ouders dan altijd zo moe? Nou, een baby slaapt bijvoorbeeld in de nacht niet langer dan 2,5 tot 4 uur door. De volwassene zelf kan daarentegen makkelijk de 8 uur bereiken. Je wordt dus constant uit je slaap gehaald door de baby, die dan ook nog eens gevoed moet worden.
2. Luiers
Een baby is, tja, nou allesbehalve zindelijk. Mensen hebben weleens geprobeerd uit te rekenen hoeveel luiers er per jaar doorheen gaan en we weten bijna zeker dat je daarvan schrikt. Het gaat namellijk niet over honderden, nee, het gaat over duizenden luiers in het eerste jaar (plusminus 2500 luiers). Nu is het geen geheim dat luiers stinkend duur zijn (haha, stinkend, snap je?) en nu kan je ook wel begrijpen dat de fabrikanten van luiers ontzettend welvarend kunnen zijn.
3. Smaak
Net als dat je als baby heel veel botten heeft, heeft een pasgeboren baby ook heel veel smaakpapillen. Zo beschrijft de Quest dat dat er op het begin wel 1000 zijn en dat ze in de loop van tijd steeds meer afnemen tot een smaakpapil of 250. Niet gek dat je een baby dus absoluut geen uitgesproken etenswaren moet voerren.
4. Naam
Heb je als ouder zo lang en hard nagedacht over de naam van je baby, herkent hij het de eerste zes maanden helemaal niet. Wat heb je dáár nu aan. Toch is het wel belangrijk dat je de naam dagelijks blijft herhalen, want op die manier zal hij op een gegeven moment doorhebben dat dat zijn naam is. Als het correct wordt uitgesproken (dus geen bijnaampje) dan is dat een punt van herkenning. Overigens geen garantie dat hij er ook daadwerkelijk naar luistert.
5. Verhouding
Een baby’s lichaam kan uit verhouding lijken te zijn omdat bepaalde lichaamsdelen, zoals het hoofd, relatief groter zijn in verhouding tot de rest van het lichaam. Dit komt omdat baby’s bij de geboorte een groot hoofd hebben om plaats te bieden aan de zich ontwikkelende hersenen. Naarmate ze groeien, worden de verhoudingen geleidelijk meer in evenwicht gebracht. Daarom kunnen baby’s in de eerste paar maanden eruit zien alsof ze wat ‘uit proportie’ zijn, maar dit is een normaal onderdeel van hun groei en ontwikkeling. Het komt écht allemaal goed.
6. Emotie
Jonge baby’s van een aantal maanden oud, leren langzamerhand verschillen in emoties te kennen en ook te herkennen. Het zou volgens sommige wetenschappers zelfs zo zijn dat slapende baby’s omgevingsgeluiden oppikken en aan de hand van het verschillende geluid, ook verschillende hersenactiviteit laten zien. Dat betekent dat ze onbewust veel meer meekrijgen dan jij wellicht denkt.
Conclusie
Het aantal botten bij een baby is een interessant onderwerp dat ons helpt de ontwikkeling van het menselijk lichaam te begrijpen. Naast het aantal botten zijn er tal van andere fascinerende feiten over baby’s die laten zien hoe verbazingwekkend en complex de ontwikkeling van een kind in de eerste levensjaren is.