Blog

Het lekkerste snoep van vroeger uit de jaren ’70

assorted-color fruits on display

Degene die het concept van snoep heeft bedacht, zijn we eeuwig dankbaar. Want, eerlijk is eerlijk, een zoetekauw zijn we zeker. Het is niet zo zeer iets waar we trots op zijn, maar ach, je moet toch een beetje kunnen genieten van het leven? Hoe dan ook is het snoep dat we nu kennen, in veel opzichten anders dan hoe dat vroeger was.

Vroeger? Bestond er toen dan ook al snoep? Nou, ja zeker wel. In deze blog zullen we je in het specifiek meenemen naar de jaren ’70, waar we zullen vertellen over het snoep van toen. Naast die informatie vind je overigens nog veel meer relevante informatie over dit fantastische suikerwerk. Suikerwerk? Ja, dat is hoe ze snoep heel ‘vroeger’ nog noemden…

Hoe is snoep ontstaan?

Net zoals bij alle andere producten die bestaan, is er ooit iemand geweest die (iets soortgelijks) het als eerste heeft ontworpen. Zo was dat ook bij snoep het geval. Uit de kennis die we hebben, kunnen we concluderen dat het snoep van suiker zoals we dat nu kennen, in de zestiende eeuw is ontstaan. Het snoep heette toen nog suikerwerk, was peperduur en toen nog alleen iets voor de rijken. Zoals producten zich ontwikkelen, werd het snoep uiteindelijk stukken goedkoper en beschikbaar voor het grotere goed.

Overigens bestond voor de zestiende eeuw het concept van ‘snoep’ al wel. Al sinds jaar en dag zijn mensen gek op zoet. In de oertijd werd de sweet tooth gestild met een hoop lekkere besjes, eeuwen later werd dat gedaan middels honing en toen de suikerbiet werd ontdekt, werd het snoep ontwikkeld hoe we dat nu kennen. Naast het feit dat we natuurlijk nog steeds honing en zoet fruit consumeren. In grote mate, ook.

Snoep uit de jaren ’70

Gezien we zelf niet uit de jaren ’70 komen, vinden we het een beetje lastig om een inschatting te maken van wat nu eigenlijk precies in die tijd is ontstaan. Echter zijn we wel degelijk op een aantal soorten gekomen, die we in onderstaande lijst voor je neer hebben gezet. Lees:

1. Schuimblokken

Het ziet eruit als spekjes, maar dat is het toch echt niet. Wat het wel is? Nou, wat dacht je van een rechthoekig stuk schuim, in de kleuren roze en geel. Het smelt binnen no time weg op je tong en is mier en mierzoet. Een klassiek voorbeeld van snoep waar je letterlijk het suiker van kan proeven.

2. Chiclets kauwgom

Chiclets kauwgom, een iconisch kauwsnoepje, is herkenbaar aan zijn rechthoekige vorm en knapperige, gekleurde suikerlaag. Met een scala aan smaken, van waar pepermunt de hoofdtoon voerde, biedt het een verfrissende en plezierige kauwervaring. De binnenkant bevat een zachte gom die lang smaakvol blijft. Chiclets waren (en zijn) geliefd voor hun nostalgische charme en praktische verpakking, perfect voor onderweg of als verfrissend tussendoortje.

3. Stophoest

Stophoest bestaat nu nog steeds. De lekkerste vinden wij zelf degene van RedBand. Maar goed, stophoest is een soort salmiak achtig snoepje wat vrij zacht is om op te zuigen. Hoewel ze in eerste instantie wel hard voelen, gaat het dus zo weg in je mond. Of het nou echt je hoest helemaal stopt, vragen we ons af, maar proberen kan altijd, nietwaar? Heb je weer een reden om een soepje in je giecheltje te stoppen.

4. Hopjes

Hopjes zijn traditionele Nederlandse snoepjes die hun oorsprong vinden in Den Haag. Deze harde, vierkante karamelsnoepjes hebben een unieke smaak van koffie en karamel, gecreĆ«erd door suiker, boter en koffie-extract te combineren. Ze werden oorspronkelijk gecreĆ«erd in de 18e eeuw en waren vooral in de jaren ’70 populair vanwege hun rijke, aromatische smaak. Ze worden vaak individueel verpakt en zijn geliefd bij koffieliefhebbers.

5. Chocolade sigaretten

Helaas, ze bestaan nu niet meer. Dat mag namelijk niet meer, want het geeft kinderen het verkeerde beeld. Je mag namelijk niet roken als minderjarige en het is al helemaal niet cool om dat aan hen aan te moedigen. Anyway, het had destijds een speelse en ondeugende uitstraling. Mee doen met de volwassenen, terwijl dat eigenlijk niet voor hen bestemd was.

6. Zoethout

Zoethout, gewonnen uit de wortel van de zoethoutplant (Glycyrrhiza glabra), wordt traditioneel gebruikt als snoep en in kruidenthee. Het heeft een kenmerkende zoete smaak dankzij het natuurlijke bestanddeel glycyrrhizine. Zoethoutstokjes worden vaak gekauwd als een natuurlijk snoepje en zijn ook populair als smaakmaker in drop. Wij hebben het nu vooral over het snoepje waar je op kan kauwen. Benieuwd? We weten toevallig waar je het kunt halen! Ga naar het Zuiderzeemuseum, zouden we zeggen.

Waar stond de jaren ’70 bekend om?

Oke, bovenstaand snoep was dus erg populair in deze tijd, maar wat gebeurde er eigenlijk nog meer in deze tijd. Nou, de jaren ’70 staan bekend om hun sociale, politieke en culturele veranderingen. In deze periode vond de hippiebeweging zijn hoogtepunt en groeide de feministische beweging. Er waren grote protesten tegen de Vietnamoorlog en juist voor burgerrechten. Muziekgenres zoals disco, punk en rock bloeiden op, terwijl films als Star Wars en Jaws nieuwe hoogtes bereikten. Mode werd diverser, met felle kleuren en gewaagde ontwerpen die de tijd kenmerkten. Kortom, een beste tijd.

Conclusie

Snoep uit de jaren ’70 bracht een unieke mix van smaken en texturen, die nostalgische herinneringen oproepen. De periode stond bekend om kleurrijke verpakkingen, fantasievolle vormen en een speelse aanpak. Veel snoepjes hadden een iconisch karakter, vaak met een combinatie van zoete en aromatische smaken. Deze tijd bracht een plezierige, zorgeloze sfeer met zich mee, waarin snoepen een geliefde activiteit was voor zowel kinderen als volwassenen.